?

Log in

No account? Create an account
Historiegillets uppvaknande sjätte november 2008 - Ainulindale

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile

November 7th, 2008


Previous Entry Share
zappo
09:29 am - Historiegillets uppvaknande sjätte november 2008
Plats: hos Ruby

Närvarande: Andreas, mäster Elrond, Fimbrethil, Fredegar Bolger, Gwindor, Henrik, Malbeth, Ruby Gamgee

Tema: Círdan, herre över de Grå Hamnarna

Just det, efter åååår av stillastående kändes det rätt att återigen hålla ett möte med Ainulindalë -- antingen som en nytändning eller också som ett gravöl. Med tanke på hur många som faktiskt närvarade, och hur diskussionens vågor åter gick höga, valde vi det förra. Vi valde dessutom en ny gillesmästare: Malbeth. Hurra! Eglerio! Pris ske the gillesmästare elect!

Dagen till ära förtärde vi Gustav Adolf-bakelser, eller möjligen Círdan-bakelser om man så vill. Sedan kastade vi oss ut i Midgård, till våra två alldeles nya deltagares stora förundran. De märkliga orden duggade tätt: "Första åldern" "Letters säger att..." "Tom Bombadill" "Cuivienen" "Det finns två varianter av den historien" "Nirnaeth Arnoediad" "Narya" "Om vi tittar på den här kartan så..." Ja, en helt vanlig Ainulindalë-kväll!

Vi gick igenom Círdans livsöde, från hans ungdom (är han en första- eller andra-generationsalv?), första tid som skeppsbyggare, militära handlingar i Beleriand och utanför Mordor, igenkännande av Gandalf, till de sista skeppens avfärd. Var det verkligen Círdans eget skepp som var det Sista som färdades till Västern, eller var det Legolas och kanske Gimli som åkte över någon tid senare?

Naturligtvis avhandlades även skäggfrågan. Han beskrivs som "gammal, med ett långt skägg" i slutet av Boken, vilket gör honom till den ende alv som bär skägg -- förutom Beleg som ju är avbildad som svartmuskigt skäggig av Professorn själv. Varför har Círdan skägg? Är det kanske ett slags skydd mot väder och vind vid kusten, något som vi här i senare tiders Grå Hamnar kan relatera till? Eller är det för att han är så gammal, att han kommit till "sista stadiet" i ett alvliv? Men Beleg var ju betydligt yngre och bar redan skägg. Om skäggstadiet inträder redan vid Belegs ålder borde det ju vimla av skäggiga alver!

Här gick diskussionen över i en analys av folks utseende och hur det beskrivs i Boken. "Det är först i De Två Tornen vi får veta att Gimli har ett skägg," som Malbeth sa. I övrigt vet vi endast t ex att Aragorn ser sliten ut, och att Boromir har page-frisyr. De flesta personer beskrivs mycket knapphändigt. Det står t ex ingenstans att hobbitar ska ha _stora_ fötter, bara _håriga_. Default-alver beskrivs inte heller men är troligen mörkhåriga med blå ögon och ljus hy -- en beskrivning av walesare som tydligen skulle vara urbilden av alver. Inga tvålfagra långhåriga blondiner här inte!

Alver alver alver! Och deras förhållande till älvor, svartalver, Little People, hamnskiftare mm etc. Helt klart känns detta som en nytändning för Historiegillet och vi hoppas att aktiviteten tilltar alltmer. Nu har vi dessutom en alldeles ny fin fana att samlas kring. Just det, efter fyra år har vi äntligen valt ett gillesvapen och fått det uppritat av Riksheraldikern! Hurra för alla som har deltagit i arbetet med att ta fram vårt vapen!

Tills vi ses nästa gång, under nytt ledarskap -- Círdan akbar!

RG

Att titta på på nätet:
http://www.tuckborough.net/cirdan.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Círdan
http://www.reco.se/cirdan-ab
http://heraldik.mithlond.se/
En massa bilder: hur folk ser Círdan

(Leave a comment)


> Go to Top
LiveJournal.com