?

Log in

No account? Create an account
En något försenad rapport - Ainulindale

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile

March 22nd, 2007


Previous Entry Share Next Entry
zappo
12:35 pm - En något försenad rapport
Fast jag har säkert redan glömt det mesta. En massa jobb tar plats i hjärnan!

Den 19 mars träffades vi igen. Vi var hos Spirea, och hade celebert besök av hr Gorbag from Minas Morgul (dvs Forodrim). Dessutom medverkade den illustre Melroch och den ärevördige hr Fredegar Bolger. Samt undertecknad.

Kvällens tema var sagan om Beren och Lúthien. Vi läste lite av The Lay of Leithian samt ett av professorns brev om hans kära hustru. I övrigt slogs det förvånansvärt lite i böcker under samtalets gång, som flöt på obehindrat.

Diskussionen rörde vid de kvinnor som nämns i professorns historier (oh!) och hur starka de är. Lúthien själv är ju en av de starkaste i Midgård -- dotter till en Maia och en framsprungen ur-alv. Hon är en av de få som nämns utöva magi, åtminstone sådant som min pappa skulle kalla magi, när hon söver ondskans hemskaste makter och störtar omkull Saurons borg genom sin sång.

Vidare använde vi sagan själv som röd tråd, från det att Beren först blev förtrollad av Tinúviels skönhet, till hur hennes far satte Beren ett av folksagornas återkommande omöjlighetsprov, till alla djur och varelser i djurhamn de möter på sitt äventyr, till stordådet i Angband och slutligen hur Beren dör och tillåts komma tillbaka en kort tid. Ja ni kan också historien.

Det är en fantastisk saga, och nästan helt motsatt nästa stora saga, nämligen den om Húrins barn. I Tinúviels historia segrar tro, hopp och kärlek. Det kan bero på att Morgoth Bauglir kan tåla att man snor grejer av honom, men att bli så totalt dissad som han blir av Húrin, nej det blir han sned av. För att använda modernt språkbruk.

Mot slutet av mötet visade hr Gorbag ett bildspel om mörkret och dess makter som han skulle hålla i Arthedain, dvs Norges tolkienförening. Många fina bilder, bl a från sagan om Beren och Lúthien.

Tack för en trevlig kväll och väl mött igen nästa gång, då det handlar om den (då) nyutkomna boken av professorn, "The Children of Húrin".

(1 comment | Leave a comment)

Comments:


From:asynja_lofn
Date:March 22nd, 2007 02:53 pm (UTC)
(Link)
Verkligen ett fantastiskt möte! Hur trevligt som helst! Det är så kul att vi har kommit igång ordentligt igen!

> Go to Top
LiveJournal.com