?

Log in

Rapport från historiegillets pubmöte 17 maj 2006 - Ainulindale

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile

May 19th, 2006


Previous Entry Share Next Entry
zappo
12:42 pm - Rapport från historiegillets pubmöte 17 maj 2006
Deltagare: Miauwë (som gick alldeles för tidigt), Grendel (som fyllde år hipphipp), Vëannë (på tillfälligt besök), Bullen (som åt), Gil-galad (som också åt), Gwindor (som missade början) och undertecknad.

Tema: pubar/barer/värdshus/gästgiverier/etc i Midgård m fl ställen.

Plats: puben The Highlands.

(Jag ber redan i början om ursäkt för att jag inte kan några namn på svenska. Förlåt! Jag läser bara min Tolkien på engelska!)

Givande samtal i trevliga lokaler med god öl och mat.

Var finns det värdshus? Jo i Fylke och Bri. Ingen av oss kunde komma ihåg mycket om värdshuset öster om Bri, men The Encyclopedia Of Arda kommer till vår undsättning:

"I don't know if the Road has ever been measured in miles beyond the Forsaken Inn, a day's journey east of Bree [Aragorn]"

Inte heller kom vi ihåg vad värdshuset i Stock(sv?) heter -- "The Golden Perch". Och "The Floating Log" i Frogmorton glömde vi helt. Dock känner alla till Gröna Draken, även om den inte ligger i Hobbiton utan i Bywater.

Paradexemplet på värdshus är ju "The Prancing Pony" i Bri, där man inte bara serverar gott öl och mat, utan även hyser gäster. Det är intressant att studera rollspelsvärdshus och se hur stilbildande ponnyn och dess värd har varit. Bullen, som läser Fritz Leiber med behållning, sa även att denne författares värdshus varit stilbildande.

Utanför hobbitländerna är det mera ont om värdshus. Åtimstone har våra resenärer inte besökt några, oftast för att de varit gäster hos kungar och högmän där man ändå bjuder på mat och dryck. Vilket leder till frågan hur man definierar värdshus/pub/etc -- kanske Elrond hade en bar eller liknande med vederkvickande vatten i Eldarnas Hall, men antagligen behövde hans gäster inte betala för att få i sig något. Vi försökte pumpa G-g om detta men han svävade på målet.

Sedan övergick diskussionerna återigen till alver, den här gången med betoning på deras dryckesvanor. Hur gick det egentligen till i Beleriand?

***

Nästa möte är vårens sista. Antingen hittar vi på något den 31 maj eller också har vi gemensam picknick eller tentakelträff med Bokgillet den 7 juni. Väl mött då!
Current Music: Farscape - Aeryn And Velorek

(Leave a comment)


> Go to Top
LiveJournal.com