?

Log in

Rapport från historiegillesmötet 8 mars 2006 - Ainulindale

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile

March 15th, 2006


Previous Entry Share Next Entry
zappo
12:10 pm - Rapport från historiegillesmötet 8 mars 2006
Deltagare: Gil-galad, Gwindor, Ruby

Tema: odling i Midgård

Vilka idkar jordbruk i Midgård? Hobbitar så klart; jordbruk och trädgårdsodling är ju en del av den fylkiska folksjälen. Därutöver nämns byarna och åkerlapparna på Pelennors slätt, innan Mordors härskaror kom och trampade ner alltihop. Ytterligare nämns kolchoserna runt sjön Nurnen i Mordor. Sist men inte minst var ju entiskorna berömda för sin odlingskonst.

Övriga folk och arter, som inte direkt beskrivs som jägare/samlare, får man väl förmoda rev i torvan de också, eller åtminstone handlade sädesslag och grönsaker av dem som så gjorde.

Fangorn (heter han fortfarande Lavskägge på svenska?) sa ju att skogen i tidens början sträckte sig obruten över Midgård, men nu är det bara småfläckar kvar. Detta tyder på intensiv brytning och uppodling av ny mark -- som sedan blivit snårskog och ljunghed när människorna dött ut eller flyttat.

***

Nästa möte, 22 mars 2006, kommer att ägnas åt bilder. Framför allt tittar vi på professorns egna bilder, men även andra illustratörer är intressanta. Ta med dina favoritbilder så vi andra får beundra dem också! Vad gillar vi? Vilka skillnader finns mellan konstnärer? Ser Orthanc verkligen ut så där?
Current Music: Project Pitchfork - The Longing

(6 comments | Leave a comment)

Comments:


From:(Anonymous)
Date:March 15th, 2006 11:39 am (UTC)
(Link)
Fangorn heter numera Trädskägge på svenska! Hls Fredegar
From:(Anonymous)
Date:March 15th, 2006 01:04 pm (UTC)
(Link)
Äsch, du hann före!
Häls Saffran
From:(Anonymous)
Date:March 15th, 2006 01:15 pm (UTC)
(Link)
De enda som man kan tänka sig *inte* odlar så mycket är dvärgar. Vad odlar man i mörker djupt under bergen? (Nej, svara inte). Å andra sidan handlar de säkert en hel del med jordbrukande folk runtomkring. De lär ju vara rätt så köpstarka.

Möjligen odlar inte orker så värst mycket heller; man får intrycket att de inte riktigt har någon förkärlek för sånt som växer och behöver omvårdnad (eller sol och ljus). Inga gröna fingrar, s.a.s. Vilka odlar kring Núrnen? Troligtvis inte några orker. Jag skulle gissa att de heller inte handlar så mycket som förser sig (eller blir försedda, av Töntar i Torn™. Eller så käkar de helt enkelt upp allt de kan fånga som rör på sig (inklusive andra orker).

Alverna sysslar nog inte med storskaligt jordbruk, men de har ju väldigt god hand med naturen, och något ska man ju baka lembas av.

/Saffran
From:(Anonymous)
Date:March 15th, 2006 06:00 pm (UTC)

hemläxa

(Link)
Okej då ser vi om detta fungerar:

Gloin min käre herr fader

Nu har jag så sett våra fäders Moria, det sägenomspunna Khazad-dûm, Durins hem.
Där ända sedan stjärnornas åldrar, dvärgar med mästerlig arkitektur, ingenjörskonst, hantverksskicklighet och flit ur den levande klippan, format har detta storslagna dvärgrike . Nu är alla de praktfulla hallarna och salarna, de långa gruvgångarna och de djupa schakten, smedjorna och verkstäderna mörka och tysta, förråden, rustkamrarna och skattkamrarna, fordom överfulla med varor, förnödenheter, vapen, rustningar och dyrbarheter, tömda och plundrade. Mer än allt plundrat järn, silver, guld och ädla stenar, ja mer än den mithril som fortfarande finns där djupt bland bergets rötter, smärtar det mig att inga kristallyktor längre lyser, ingen kung längre sitter på Morias tron i pelarsalen med silvergolv och guld tak, ingen hacka hörs mot sten och malm eller hammare mot smide och städ, ingen svingar längre yxan mot våra fiender eller byter varor i handel med våra vänner. Jag önskar jag kunde ha fått se detta Moria som det var, och att vårt brödraskap fått uppleva gästfriheten och storheten hos våra stolta fränder. Men i dessa onda tider, har vi ingen gästfrihet eller något stöd att hämta här.
Det är med sorg i hjärtat jag måste meddela er min dyre fader, att Balin Fundins son och alla som var med honom är döda i försvaret av denna plats, och att Mordors avföda slutligen har tagit över det som i så många åldrar varit vårt folks. Ingen går här längre säker för orker och den ondska som är mångdubbelt värre, och vars namn jag inte vill nämna.

Högaktningsfullt Er son
Gimli

från Gwindor
[User Picture]
From:zappo
Date:March 16th, 2006 11:19 am (UTC)

Re: hemläxa

(Link)
Se där en som faktiskt skrivit ihop något -- och gjort det riktigt bra. Bravo!

Nu ska bara vi andra ta oss i kragen också...
From:(Anonymous)
Date:March 17th, 2006 08:44 am (UTC)

Re: hemläxa

(Link)
Eglerio! Snyggt jobbat.
/Saffran

> Go to Top
LiveJournal.com